Lauwersmeer Marathon

Tijdschema

 • 09.00 uur inschrijving open (Camping Beleef Lauwersoog, restaurant Booze Wijf, Strandweg 1, Lauwersoog)
 • 09.45 uur verzamelen deelnemers halve marathon bij de bus (zie onder)
 • 10.00 uur vertrek bus vanaf de inschrijflocatie naar startlocatie halve marathon 

Starttijden

 • 11:00 uur hele marathon (Camping Beleef Lauwersoog, restaurant Booze Wijf)
 • 11:00 uur halve marathon (Dokkumer nw Zijlen, bij Natuurlijk Kollumeroord)
 • 12:00 uur 10km en 5km (Camping Beleef Lauwersoog, restaurant Booze Wijf)
 • 12:15 uur 2,5km Kidsrun (Camping Beleef Lauwersoog, restaurant Booze Wijf)

Inschrijven kan tot 30 minuten voor de start!
Inschrijving voor de start van de halve marathon kan alleen op Lauwersoog!

Afstanden
De hele en halve marathon zijn door de Atletiekunie gecertificeerd. De afstanden van de overige routes wijken iets af:

 • 10km route is ca 10 km
 • 5km route is ca 4,9 km
 • 2,5km route is ca 2,6 km

Kidsrun
Aanvullende informatie over de Kidsrun lees je hier.

Bereikbaarheid en parkeren 
Vanaf Groningen en vanaf Friesland staat de marathon (N361) met routeborden aangegeven. Volg bij aankomst in Lauwersoog de borden en instructies van de verkeersregelaars naar de parkeerplaatsen. Volg vanaf de parkeerplaats de borden richting de start. Deelnemers aan de halve marathon en de Kidsrun parkeren op P2. Deelnemers van de hele marathon parkeren op P3 of P4.  Deelnemers van de 10km en 5km (of kidsrun) kunnen parkeren op P3 of P4. Vanaf P3 is een pendeldienst tijdens het evenement. Wil je lopend vanaf P3 naar de start dan is dat 900meter, vanaf P4 is dat 1,4km. P2 is bij de startlocatie. Tijdens de start van de marathon tussen ca. 10:55 uur tot 11:15 uur zijn de parkeerplaatsen niet bereikbaar! Wees dus op tijd!

Bereikbaarheid Lauwersoog met het OV
Vanaf Groningen station neem je bus 163 richting Lauwersoog. Uitstappen bij halte Dorp, Lauwersoog. Vanaf daar is het nog 2 minuten lopen naar Camping Beleef lauwersoog. Reistijd ca 50 minuten.

Vanaf Leeuwarden neem je bus 155 richting Lauwersoog (over Dokkum). Stap uit bij halte Dorp, Lauwersoog. Vanaf daar is het nog 2 minuten lopen naar Camping Beleef lauwersoog. Reistijd ca 70 minuten.

Busvervoer naar de start van de halve marathon
Onze pendelbus naar de start van de halve marathon vertrekt vanaf Camping Beleef Lauwersoog (naast de inschrijflocatie) om 10.00 uur. Zorg dat je geparkeerd hebt en je startnummer hebt opgehaald voor deze tijd. Heb je busvervoer geboekt, dan is er sowieso een plaats voor je vrij in de bus. Busvervoer bieden wij tegen kostprijs aan voor € 6,50 per persoon. Uiteraard kun je zelf ook met de auto naar de startlocatie van de halve marathon rijden. Op de startlocatie van de halve marathon is geen toiletvoorziening.

Op eigen gelegenheid naar de halve marathon
Heb je je startnummer (eventueel vrijdag al) afgehaald dan mag je ook zelf rechtstreeks naar de start van de halve marathon rijden. Het adres is Slikweg 2 te Kollumerpomp. De start is op de oprit naar recreatiecentrum Natuurlijk Kollumeroord. Houd de bordjes voor parkeren aan, je mag langs de berm parkeren aan de Slikweg of De Rijsdammen. Bedenk wel dat je na de finish op Lauwersoog zelf je auto weer op moet halen, er is dan geen busvervoer beschikbaar! Op de startlocatie van de halve marathon is beperkte toiletvoorziening.

Afhalen startnummer vrijdag
Zaterdag 2 mei kan het startnummer afgehaald worden tussen 17.00 en 19.00 uur bij het Camping Beleef Lauwersoog, Strandweg 1 in Lauwersoog. Meld je bij de receptie van de camping, daar kun je je startnummer krijgen. 

Afhalen startnummer wedstrijddag
Zondag 3 mei kun je het startnummer afhalen vanaf 09:00 uur in de inschrijfruimte. De inschrijfruimte is met bebording en een spandoek aangegeven. 

Inschrijfruimte
Vanaf 09:00 uur is de inschrijfruimte open. In de inschrijfruimte zijn balies voor het afhalen van startnummers en voor mensen die zich op de wedstrijddag nog willen inschrijven. 
Wees op tijd in verband met eventuele wachttijden. Inschrijven kan tot een half uur voor aanvang van desbetreffende wedstrijd. 
Er kan gepind worden maar dit heeft niet onze voorkeur. Wij hebben slechts één pin automaat!

Startnummer vergeten/ wijzigen afstand
Indien je je startnummer bent vergeten of de afstand wilt wijzigen, dan kan dat op de wedstrijddag in de inschrijfruimte. Geef daar aan wat er aan de hand is, de vrijwilligers passen de gegevens aan in het systeem. Je ontvangt dan een nieuw startnummer. In beide gevallen betaal je €3.  

Kleedruimte
Bij de inschrijfruimte zijn tevens de kleedruimtes voor mannen en vrouwen. De ruimtes zijn alleen bedoeld voor het omkleden en dienen niet als kledingopslag. 

Kledingopslag
Tassen en kleding kun je afgeven bij de kledingopslag. Deze bevindt zich in de ruimte bij de inschrijving. Je dient dit wel in een degelijke tas aan te leveren. Bij afgifte van je spullen krijg je een papieren nummer. Op vertoon van dit nummer ontvang je na afloop de spullen. Gebruik van de kleding-opslag is geheel op eigen risico. Wij zijn niet aansprakelijk voor diefstal of schade. 

Kledingopslag halve marathon
Bij de start van de halve marathon staat een overdekte kar waarin jullie nog bagage (jassen en dergelijke) kunnen leggen. Deze kar wordt direct na de start naar Lauwersoog gebracht, zodat jullie bij de finish daar weer bij kunnen. Zorg voor de bagage die in de kar gaat zelf voor herkenbaarheid en labels. Hier is geen (extra) toezicht op en wij halen deze bagage niet zelf uit de kar op Lauwersoog.

Start- en finishlocatie
De start- en finishlocatie is ingericht met verschillende activiteiten. Er is eten en drinken verkrijgbaar. De hele middag wordt op het hoofdpodium de muziek verzorgd door Top Coverband SW!TCH.

Wedstrijdparcours
De route is aangegeven met gele pijlen (hele en halve marathon)
De 5 km en de  Kidsrun zijn aangegeven met groene pijlen
De 10 km is aangegeven met oranje pijlen 

Onderweg staan borden waar de 10km en de 5km van elkaar splitsen en later waar de 5km en de kidsrun van elkaar splitsen.

Wij adviseren de app Locatieradar (Android en Iphone) te gebruiken! Je ziet je verwachtte finishtijd en supporters zien waar jij bent en hoe laat ze je kunnen aanmoedigen! Klik hier voor informatie.

Waterpost
Op het parcours passeert men waterposten. Bij de finish wordt tevens water of een drank en een stuk fruit uitgegeven. Op het evenemententerrein is eten en drinken te koop. 

 • De 10km passeert twee waterposten
 • De 5km en de Kidsrun passeren onderweg één waterpost

Waterposten zijn ingericht op de volgende locaties tijdens de hele en halve marathon, afstanden gerekend vanaf de start van de hele marathon:

 • 6,6 km, Kazerne Zoutkamp; water, limonade
 • 12,2 km, Zoutkamp; water, limonade, fruit (+WC)
 • 15,6 km, Polder; water, limonade
 • 21,1 km, Nat. Kollumeroord/start halve marathon; water, limonade (+Dixi)
 • 26,0 km, Ezumakeech; water, limonde
 • 31,6 km, Gouden Stek; water, limonade, fruit, EHBO (+WC)
 • 35,8 km, Bantswei; water, limonade

Verkeersregels
Wij doen er alles aan om de route zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het grootste deel van de route loopt over fietspaden en rustige wegen. Een paar keer wordt de provinciale weg overgestoken en er wordt enkele stukken over secundaire wegen gelopen. Op alle oversteken en kruispunten staan verkeersregelaars. De wegen zijn niet exclusief voor de lopers dus er kan ander verkeer onderweg zijn. Verkeersdeelnemers worden op tijd op de hoogte gebracht door borden en snelheidsbeperking. Houd zelf ook de verkeerssituatie in de gaten, respecteer de verkeersregels en volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars op.

Motorbegeleiding
De hele en halve marathon worden beide begeleid door vier motorrijders. Zij zullen de weg voor de snelle lopers "schoonvegen" en bij kruisingen voor extra zekerheid zorgen.

Wildroosters
Het parcours van de hele en halve marathon kent enkele wildroosters. De afstanden zijn gemeten vanaf de start van de hele marathon.
 • 25,6 km tot 26,1 km, ca 5 roosters 
 • 27,9 km, 1 wildrooster.
Bruggen
Met de waterschappen en brugbediening is contact. De snelle lopers zullen geen last hebben van de bruggen in het parcours. Deze blijven op dat moment gesloten.
De volgende bruggen worden gepasseerd:
 • 11,90 km: Hunsingobrug Zoutkamp (Prov. Groningen: nnb)
 • 12,20 km: Reitdiepbrug Zoutkamp (Prov. Groningen: nnb)
 • 23,30 km: Brug Dokkumer nieuwe Zijlen (Prov. Friesland: Halve marathon: nnb. Hele marathon: nnb)
 • 29,00 km: Brug en sluis Ezumazijl (blijft gesloten)
 • 31,50 km: Brug Esonstad (blijft gesloten)
 • 40,50 km: Brug Robbengatsluis (Prov. Groningen: nnb)

Massages en EHBO
Massages kunnen tegen een kleine vergoeding gebruikt worden. Er zijn meerdere fysiotherapeuten aanwezig die de massages verzorgen.

EHBO is aanwezig op het festivalterrein. Onderweg is een mobiel EHBO team voor calamiteiten en er is een extra EHBO post ingericht bij de Gouden Stek bij Oostmahorn.

Prijzen
Op onze website staat alle informatie over de wedstrijdprijzen. 

Lauwersmeer Marathon Medaille
Alle lopers kunnen na afloop bij de finish onze speciale Lauwersmeer Marathon-medaille in ontvangst nemen.