NOC*NSF: Stichting 40 Mijl maakt met de Coronamars de weg vrij voor ‘het nieuwe wandelen’

NOC*NSF: Stichting 40 Mijl maakt met de Coronamars de weg vrij voor ‘het nieuwe wandelen’

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: Stichting 40 Mijl met de organisatie van een solo wandelevenement voor alle wandelaars van Nederland.

Tot september zijn grootschalige evenementen van de baan. Stichting 40 Mijl is een van de partijen die hier merkbaar last van heeft. Evenementen als de Lauwersmeer Marathon en de Kennedymars, die normaal door Stichting 40 Mijl georganiseerd worden, zijn gecanceld. De stichting heeft zich gebogen over mogelijke alternatieven en riep een solo wandelevenement in het leven: De Coronamars. Vandaag spreken we oprichter en initiatiefnemer Johan Broesder over het concept.

Digitaal evenementgevoel

In eerste instantie klinkt het als een doodnormale wandeltocht, maar Broesder legt uit waar de Coronamars verschilt van een normaal 'blokje om'. "Je loopt samen maar toch apart. Deelnemers kunnen bij aanmelding zelf hun route bepalen en daarmee het aantal kilometers wat ze lopen. Iedereen in heel Nederland kan hierdoor meedoen, waar ze zich ook bevinden."

De deelnemers zijn wél gebonden aan een aantal data en starttijden. Immers blijft het een 'evenement' en Broesder geeft ze dat gevoel graag mee. "Er worden drie edities van het solo wandelevenement georganiseerd, allen in juni: de Coronamars en de Corona-4daagse op de zaterdagen en de Avond-4daagse van 8 juni tot en met 11 juni.  Wanneer de wandelaars mogen starten krijgen ze via een speciale app een livestream te zien en lossen we 'digitaal' het startschot. Via diezelfde app kunnen deelnemers met elkaar chatten, foto’s delen en elkaars route volgen. Na afloop, wanneer ze volgens de app ‘gefinisht’ zijn, krijgen ze per post een medaille thuisgestuurd. Zo proberen we het échte evenementgevoel te creëren!"

 

Verantwoord naar buiten

Evenement of niet: afstand houden blijft de norm en dus pleit Broesder voor een veilig verloop van de wandelingen. "Mensen gaan toch wel naar buiten. Op deze manier kunnen we een verantwoorde wandeltocht alsnog faciliteren." Broesder legt uit: "We adviseren deelnemers actief over de route die ze willen gaan lopen. We geven mee dat ze drukke natuurgebieden het beste kunnen vermijden en vragen ze met niet meer dan twee personen te gaan wandelen. Tevens raden we deelnemers aan de lat niet te hoog te leggen, aangezien er onderweg geen EHBO- of drankposten zijn. Ofwel: blijf dicht bij huis." Op deze manier kunnen we een verantwoorde wandeltocht alsnog faciliteren

Het nieuwe wandelen

Het aantal aanmeldingen voor de Coronamars loopt gestaag door, maar hoeveel deelnemers er uiteindelijk mee zullen doen blijft een schatting: "Het evenement is uniek in zijn soort en dat maakt de organisatie heel bijzonder."

De Coronamars is hoogstwaarschijnlijk dan ook geen eenmalige editie. "We hopen hier, in samenwerking met de wandelbond, een vervolg aan te kunnen geven ná de coronatijd." Iets wat in een anderhalve meter samenleving nog niet eens zo’n slecht idee lijkt, vertelt Broesder: "Het is in ieder geval de moeite waard om wat meer aandacht te besteden aan de ontwikkeling van dergelijke evenementen en de benodigde technologie. Wie weet wordt dit wel het nieuwe wandelen."

Geplaatst op 12 mei 2020.